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OPINION 

Determining third-country trading venues for the purpose of transparency under 

MiFID II / MiFIR  

1 Legal basis 

1. ESMA’s competence to deliver an opinion to competent authorities (CAs) is based on 

Article 29(1)(a) of Regulation (EU) No 1095/2010 of the European Parliament and of the 

Council of 24 November 2010 establishing a European Supervisory Authority (European 

Securities and Markets Authority)1 (ESMA Regulation).  

2. Pursuant to Article 29(1)(a) of the ESMA Regulation, ESMA shall provide opinions to CAs 

for the purpose of building a common supervisory culture and consistent supervisory 

practices, as well as ensuring uniform procedures and consistent approaches throughout 

the Union.  

2 Background  

3. The post-trade transparency requirements in Articles 20 and 21 of Regulation (EU) No 

600/2014 (MiFIR)2 require EU investment firms to make information on transactions in 

financial instruments traded on a trading venue public through approved publication 

arrangements (APA). However, Articles 20 and 21 of MiFIR do not clarify whether this 

obligation applies also to transactions concluded on a third-country trading venue.  

4. Market participants and CAs have therefore called upon ESMA to provide guidance on the 

treatment of those transactions, in particular, on those third-country trading venues that 

are subject to transparency provisions that are similar to the post-trade transparency 

requirements applicable to EU trading venues as set out in Articles 6(1) and 10(1) of 

MiFIR.  

5. ESMA is concerned that the lack of clarity regarding the treatment of those transactions is 

likely to result in different supervisory approaches across CAs in the application of the new 

transparency provisions and may undermine the establishment of a level playing field in 

the EU. ESMA therefore considers it necessary to provide guidance on the matter to 

prevent the development of inconsistent supervisory practices across CAs and thereby 
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contribute to supervisory convergence and strengthen the legal certainty required for the 

application of MiFID II/MiFIR. As a result, ESMA has decided to publish this opinion.  

6. Opinion  

7. To ensure that the objectives of the transparency provisions set out in MiFIR are achieved, 

ESMA believes that information on transactions concluded by EU investment firms that 

are truly OTC, i.e. bilateral transactions with non-EU firms, or that are concluded on third 

country trading venues that would not be subject to a certain level of post-trade 

transparency should be made public in the EU through an APA as set out in Articles 20 

and 21 of MiFIR .  

8. At the same time, ESMA is of the view that the post-trade transparency requirements set 

out in Articles 20 and 21 of MiFIR should not be interpreted as requiring EU investment 

firms to systematically republish information in the EU about transactions concluded on 

third-country trading venues, which are subject to transparency provisions similar to those 

applicable to EU trading venues under the MiFID II/MiFIR framework. ESMA does not 

consider that requiring investment firms to make those transactions public in the EU would 

contribute to the achievement of the transparency objectives set out in MiFIR. Indeed, 

such duplicate transparency reports are not likely to add value for EU financial markets 

and may provide misleading information to the EU public. Finally, ESMA takes into 

consideration that duplicate transparency reporting is likely to increase EU investment 

firms’ compliance costs and to harm the level playing field with non-EU firms. 

9. In this context, ESMA is aware that the correct application of the post-trade transparency 

requirements would require the identification of third-country trading venues, which are 

subject to similar post-trade transparency requirements as EU trading venues. ESMA 

believes that such third-country trading venues should have features similar to the features 

common to all EU trading venues. 

10. Any identification of trading venues for the purposes of the consistent application of the 

post-trade transparency requirements set out in MiFIR proposed by this Opinion does not 

in any way prejudice an equivalence assessment performed by the European Commission 

under MiFID II/MiFIR and, in particular, any equivalence assessment of third-country 

trading venues for the purposes of the trading obligations for shares and derivatives, in 

accordance with Article 25(4)(a) of MiFID II and Article 28(4) of MiFIR.  

11. ESMA considers that only a third-country trading venue that meets all the following 

objective criteria should be considered as a trading venue for the purposes of the MiFIR 

post-trade transparency regime:  

a. it operates a multilateral system, i.e. a system or facility in which multiple third-party 

buying and selling interests in financial instruments are able to interact; 

b. it is subject to authorisation in accordance with the legal and supervisory framework 

of the third-country; 



    

 

 

3 

c. it is subject to supervision and enforcement on an ongoing basis in accordance with 

the legal and supervisory framework of the third-country by a competent authority that 

is a full signatory to the IOSCO Multilateral Memorandum of Understanding 

Concerning Consultation and Cooperation and the Exchange of Information (MMoU)3; 

and, 

d. it has a post-trade transparency regime in place which ensures that transactions 

concluded on that trading venue are published as soon as possible after the 

transaction was executed or, in clearly defined situations, after a deferral period.  

12. Therefore, ESMA considers that for the purposes of Articles 20 and 21 of MiFIR EU 

investment firms should not be required to publish information about transactions that are 

concluded on third-country trading venues that meet the criteria considered above through 

APAs.  

13. In order to ensure legal certainty and a high degree of supervisory convergence in the EU, 

ESMA will publish a list of trading venues that meet the criteria stated in paragraph 10. 

That list will be published in an Annex to this Opinion and will be updated on an ongoing 

basis.  

 

 

                                                

3 https://www.iosco.org/library/pubdocs/pdf/IOSCOPD386.pdf 


